Bemutatkozás

A Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesületet (BAKI Egyesület) 1998-ban jegyezték be a Hajdú- Bihar Megyei Bíróságon. Az alapítók balmazújvárosi fiatalok voltak, akik saját és közvetlen környezetük igényeit felmérve, programokat szerveztek a szabadidő hasznosabb eltöltésére. Később az egyesület felelősségvállalása megnőtt, s a helyi igényekhez igazodott, hiszen nem hagyhatta figyelmen kívül a gazdasági és társadalmi problémákat, így munka-erő piaci szolgáltatásokat hozott létre, valamint drog- prevenciós területen is hatékony szerepet vállalt.

2006-ban a Youth 2000-2006 program támogatásával létrejött a BAKI Ifjúsági Ház, mely számos, az ifjúság és a kistérség lakosságának körében népszerű rendezvény helyszínéül szolgált az elmúlt években, és napjainkban is. Itt kaptak helyet 2009-től, fiatal önkéntesek által szerveződő rendezvények, mely rendezvényekből a Balmazújvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat nőtte ki magát, s tagjai aktívan tevékenykednek a helyi ifjúság érdekében. Ezt követően a nagy érdeklődés életre hívta, a 2010-ben a BAKI Csocsó Klubot, amely igen közkedvelt sportolási lehetőséget nyújt az ifjúsági korosztály számára. 2011-ben újabb igényeknek megfelelve Társasjáték Klub alakult, majd a bővülő létszám és az egyre színesebb érdeklődési körök okán, 2012 elején újabb klubok alakultak, ilyen például a Gitár Klub, a Ping-pong klub, vagy az Angol klub.

A BAKI Egyesületet, munkájának elismeréseképpen 2006-ban az Észak – Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács „Civil – Díj Az Észak- Alföldi Régió Fejlesztéséért”, míg 2011-ben a Civil Díj Koppányi István emlékére kitüntető címben részesült, 2013-ban pedig az „Év Önkéntes Szervezete” elismerést érdemelte ki. Az egyesület legnagyobb eredményének azonban a rendezvényeken és klubokon növekvő gyermek és ifjúság létszámának növekedését tartja, valamint azt, hogy a programban résztvevő fiatalok megélhették a hasznosság érzését a közösségen belül, segítve őket a társadalomba való beilleszkedésben, erősítve kezdeményezőkészségüket, s lehetőséget biztosít egyéniségük kibontakoztatására.

A kábítószer-prevenció területén megvalósuló programok (SZER-inTed?, Szer-telen Ifjúság) célja volt egyrészt felhívni városunkban élő fiatalok figyelmét a drogfogyasztással kapcsolatos veszélyekre, továbbá az egészséges életmód hirdetése, alternatívák bemutatása, melyek közül minden fiatal személyre szabottan választhat.

A 2010 novembere és 2012 áprilisa között megvalósult TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0023, “Kapaszkodó” elnevezésű program fő célja volt a Balmazújvárosi kistérségben élő, hátrányos helyzetű elsősorban pályakezdő és szenvedélybetegséggel küzdő tartósan munkanélküli személyek kulcskompetencia fejlesztése, azért hogy javítsa a 30 fő résztvevő foglalkoztatási és társadalmi integrációs esélyeit. A program sikereként könyvelhető el, hogy a résztvevők közül 14 fő helyezkedett el az elsődleges munkaerő-piacon, valamint 3 fő folytatta, illetve elkezdte iskolai tanulmányait. A TÁMOP 5.5.1.B-11/2-2011-0059 azonosítószámú, “Családi kör” című program keretében 700 fő balmazújvárosi lakos számára, olyan integrált szolgáltatásokat biztosított az egyesület, melyek eszközként szolgálnak a családi élet jelentőségének növelésére, valamint a sikeres munkaerő-piaci reintegráció elősegítéséhez. A 2014 év elején zárult TÁMOP 5.1.1-11/1/B-2012-0044 azonosítószámú, “KOBAK” című program célja, a Balmazújvárosi Kistérségben élő gyermekek és fiatalok részére olyan programok, szolgáltatások biztosítása volt, melyek elősegítették egyéni és társas kompetenciáik fejlesztését, ezáltal növelve integrációs esélyeiket. További cél volt, társadalomépítő programok megvalósítása által a kistérségi szervezetek forrásfelvevő képességének növelése valamint, a kistérség munkaerő-piaci viszonyaihoz igazodó képzéssel egybekötött foglalkoztatási program megvalósítása.

adószám

Támogatóink

Tiszta Formák Új Széchenyi Terv Széchenyi 2020