Lezárult a BAKI Egyesület “Kapaszkodó” elnevezésű programja

2012-05-02

Sikerrel zárult a Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesület által működtetett, TÁMOP 5.3.1-C-09/2-2010-0023 azonosító számon megvalósult projekt. Az egyesület 2010. június 28.-án részesült támogató döntésben, a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, TÁMOP-5.3.1-C-09/2 “Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjaira irányuló pályázati kiírás keretében. A 35.491.818 forintos, 100%-ban támogatott, vissza nem térítendő, Európai Uniós forrásból megvalósított foglalkoztatási program 2010. november 01. és 2012. április 30. között zajlott a Balmazújvárosi Kistérségben.

A projektbe 30 fő, 18 éven felüli, aktív korú, alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, vagy elavult, nem piacképes szakképzettséggel rendelkező személy került bevonásra, akik a program kezdetekor a munkaügyi kirendeltségen regisztrált álláskeresők, vagy tartósan munkanélküli személyek voltak.

A projektbe bevont személyek 2011. március. 01.-től 2011. augusztus. 31-ig kulcskompetencia fejlesztő képzésben vettek részt, melynek során a csoporttagok azokon a területeken gyarapíthatták tudásukat, fejleszthették kompetenciáikat, amelyeket a munkaerőpiac a szakmai tudás mellett kiemelkedően fontosnak értékel (anyanyelvi-, matematikai-, digitális kompetenciák, állampolgári-, munkaerő-piaci- és vállalkozói ismeretek, önismeret). A képzést a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület munkatársai valósították meg és tették élvezetessé a résztvevők számára. A cél az volt, hogy javítsuk a résztvevők foglalkoztatási és társadalmi integrációjának esélyeit. Programunk kezdetétől megkezdtük egy úgynevezett pszicho-szociális alprojekt működtetését. Ennek keretében két esetmenedzser szociális és mentális tanácsadást biztosított a résztvevők számára, a program végéig. Mindezeken túl, a programba bekapcsolódott személyek a program teljes időtartama alatt igénybe vehettek pszichológiai és jogi tanácsadást is.

A kulcskompetencia-fejlesztő képzés elvégzéséről szóló tanúsítványt 29 fő vehette át a képzési program zárultával. 2011. szeptembertől – 2012. áprilisig az utánkövetési szakasz zajlott, amikor is a célcsoport tagjai többek között álláskeresési tanácsadásban részesültek, valamint továbbra is igénybe vehették az esetmenedzserektől a mentori tanácsadást. A résztevők között kialakult jó kapcsolatot bizonyítja, hogy a program fenntartási időszakában is szervezett keretek között találkoztak egymással.

A program eredményességét bizonyítja, hogy a zárásáig 15 fő állt munkába, 3 fő pedig különböző területeken kezdte meg tanulmányait. Az elnyert támogatás teljes egészében a vállalt célok elérését szolgálta.

A záró rendezvényére április 25-én került sor a Hotel Balmaz konferencia termében, melyen jelen voltak a projektrésztvevők, a program megvalósítói és a különböző területeken dolgozó szakemberek, akik bármilyen formában hozzájárultak a program sikerességéhez. A rendezvényen a jelenlévők összegezték a program tapasztalatait, eredményeit és jövőbeli terveiket.

adószám

Támogatóink

Tiszta Formák Új Széchenyi Terv Széchenyi 2020