KOBAK Komplex fejlesztő program a Balmazújvárosi Kistérségért

2012-10-05

KOBAK_1.jpg

A Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesület (BAKI Egyesület), a Munkanélkülieket Segítő Közhasznú Szervezetek Magyarországi Szövetsége, valamint a Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesülete Balmazújváros, mint konzorciumi partnerek, 2012. szeptember 01. és 2014. március 01. között, TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0044 azonosító számmal projektet valósítanak meg.

A KOBAK Komplex fejlesztő program a Balmazújvárosi Kistérségért – című projekt, a Társadalmi Megújulás Operatív Program 5.1.1-11/1/B LHH kistérségek projektjei komponensének keretében valósul meg, 51.907.140,- Ft vissza nem térítendő Uniós forrásból.

A projekt egyrészt a Balmazújvárosi Kistérségben élő gyermekek és fiatalok részére kínál olyan programokat, szolgáltatásokat, melyek elősegítik egyéni és társas kompetenciáik fejlesztését, ezáltal növelve integrációs esélyeiket. További cél, társadalomépítő programok megvalósítása, a kistérségi szervezetek forrásfelvevő képességének növelése, valamint a kistérség munkaerő-piaci viszonyaihoz igazodó képzési program megvalósítása.

Gyermek és ifjúsági tevékenységcsoportunk esetében egyrészt olyan komplex programsorozatot tervezünk gyermekek és szüleik számára, amely lehetőséget nyújt a gyermekek és szüleik közös munkájára, s az egyéni képességek kibontakoztatása. Ezeket a célokat szolgálja a devianciák megelőzését szolgáló programelem keretében megvalósuló filmklub, valamint a preventív célú szabadidős programjaink, úgy, mint a csocsó klub, ping-pong klub, valamint a színjátszó kör és kézműves foglalkozások. A projekt során ingyenes internet elérést biztosítunk a program helyszínéül szolgáló BAKI Ifjúsági Házban, ezen túlmenően, korrepetálási lehetőség, társasjáték klub, sportnapok várják a kistérségben élő gyermekeket és fiatalokat. A tolerancia-erősítésének céljából befogadó program valósul meg sérült fiatalok és gyermekek bevonásával, míg a szakmai műhelymunka keretében a projektben résztvevő szakemberek és önkéntesek felkészítése és szakmai támogatása valósul meg.

A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását támogató tevékenységcsoport keretében 12 fő bevonásával OKJ-s fogyóelektródás hegesztő képzés valósul meg, mely a szakmai képzés mellé beépített tréningek segítségével lehetővé teszi, hogy a célcsoport tagjai tartósan képesek legyenek elhelyezkedni az elsődleges munkaerő-piacon. A képzés ideje alatt a résztvevők számára képzési támogatást, valamint a kistérség más településein élők számára utazási költséget biztosít a program.

Helyi közösségépítő tevékenységcsoportunk keretein belül egyrészt a kistérség egész lakosságának szóló 2 X 60 órás interperszonális és állampolgári kompetencia képzést kívánunk megvalósítani 30 fő bevonásával, másrészt a kistérségben működő civil szervezetekkel való partnerség építés, valamint ennek eredményeként együttműködések kialakítása a célunk. Utóbbi programelem reményeink szerint hozzájárul a kistérségi szervezetek forrásfelvevő képességének növeléséhez, valamint segítséget nyújt, szociális, társadalmi problémák megoldására, ifjúsági és civil területen stratégiai alternatívák kialakítására.

adószám

Támogatóink

Tiszta Formák Új Széchenyi Terv Széchenyi 2020