A BAKI Egyesület a Lublini nemzetközi LEADER találkozón

2014-10-25

04.JPG

A lengyel és a magyar LEADER Akciócsoport 2014. augusztus 29. és szeptember 1. között megvalósított egy nemzetközi találkozót, amelyre a meghívást kapott a Hortobágyi LEADER Közhasznú Egyesület és a Kadarcs Népzenei Egyesület is. A LEADER Akciócsoport alapítótagjaként részt vett ezen a talákozón a BAKI Egyesület, az Angyalliget Közhasznú Alapítvány, valamint a polgári Hasi-ház Kft. és a Koroknai Autósiskola is, mint az Akciócsoporttal együttműködő partnerek. A találkotó hozzá járult a lengyel és magyar civil együttműködés erősítéséhez.

A BAKI Egyesületet hárman képviseltük, s péntek reggel 6 órakor indultunk a busszal a Veres Péter Művelődési Központ elől. Több, mint tíz órás utazás után megérkeztünk Lublinba, ahol a Hotel Campanille-ban szálltunk meg, melynek éttermében este 7 órakor vacsoráztunk a lublini járás vezetőivel, dologzóival, valamint a Cselekvés Helyi Csoportja tagjaival. Itt ismerkedhettünk meg a találkozó résztvevőivel és bemutatásra került a BAKI Egyesület is.

Szombat délelőtt, a reggeli elfogyasztása után, közös városnézésre indultunk, melyben segítségünkre volt egy helyi idegenvezető és egy magyar tolmács is. Megtekintettük Lublin óvárosi részét és a múzeumot is, majd egy helyi étterembe ebédeltünk az óvárosban.

Délután fogadóink biztosítottak számunkra egy buszt, amellyel bejártuk a járás fontosabb részeit, megismerkedtünk a járás területén folyamatban lévő, megvalósítás alatt álló Európai Uniós fejlesztésekkel. Ilyen volt például a Radwczyk II-ben található Alkotóház, ahol különböző kézműves tevékenységeket végezhetnek az oda látogató családok, gyerekek. Itt megnézhettük az elkészült műveket, valamint magunk is kipróbálhattuk a vizes márványfestést gipszformákon. Ezután az Osmolice I-ben található Ökológia Tanösvényt tekintettük meg, majd innen tovább utazva meglátogattuk a helyreállított piotrowicei Kúriát, amely különböző találkozók, események helyszínéül szolgál jelenleg. Ezután Zakrzew-be utaztunk tovább, ahol találkoztunk a helyi polgármesterrel és vezetőkkel, akik bemutatták a fiatalok számára készült új kosár- és röplabdapályát, valamint a tűzoltóság számára felújított épületet is, este pedig vacsorára voltunk hivatalosak Debinaba, egy zakrzewi falusi idegenforgalmi vendéglőbe, ahol tájjelegű ételeket kóstolhattunk meg.

Vasárnap átutaztunk Radawiecbe, az Arató Ünnepségre, ahol fellépőként részt vett a Kadarcs Népzenei Együttes a kis- és a nagyszínpadon is. Délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak a nagyszínpadon, felvonultak különböző csoportok, bemutatva az általuk készített arató díszeket, majd ejtőernyős ugrásokat, népi együtteseket és művészeti bemutatókat tekinthettünk meg. Mindeközben a nagyíszínpaddal szemben lévő füves területen vásárt tartottak. Este a színpad mögötti sátorban vacsoráztunk és búcsúztunk el a Cselekvés Helyi Csoportjától, a kistérségi vezetőtől és a zakrzewi polgármestertől.

Hétfőn indultunk haza, s a hazaúton érintettük Krakkót is, ahol egy órás séta keretében megtekintettük a főteret, az ottani műemlékjellegű épületeket és ellátogattunk a Mária-templomba is.








adószám

Támogatóink

Tiszta Formák Új Széchenyi Terv Széchenyi 2020